Potravinárske podniky sprísnili počas pandémie koronavírusu hygienický režim
Medzi dodatočné opatrenia patrí vypracovanie krízového plánu pre prípad potvrdenia ochorenia u zamestnanca, preventívne opatrenia ako oddelené striedanie zmien, vyššia frekvencia čistenia a sanitácie strojov, všetkých povrchov a pracovných plôch či zavedenie osobitných technických a organizačných opatrení na ochranu zdravia zamestnancov vrátane povinnej kontroly telesnej teploty. Konštatovala to v piatok riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jana Venhartová.
Výroba potravín patrí medzi epidemiologicky náročnú činnosť, a preto sa na potravinárske prevádzky vzťahujú prísne hygienické predpisy stanovené najmä v Potravinovom kódexe Slovenskej republiky a vo vyhláškach ministerstva pôdohospodárstva, ale aj v európskej či národnej legislatíve. „Potravinárske podniky robia maximum pre to, aby sa ochránili pred potvrdením ochorenia COVID-19 u zamestnancov. Keď sa tak stane, sú pripravené okamžite zareagovať a poskytnúť maximálnu súčinnosť príslušným kontrolným orgánom. Mnoho výrobcov pritom oslovilo regionálnych hygienikov preventívne v rámci prípravy podnikového krízového plánu,“ povedala Jana Venhartová.
Ochrana zdravia na prvom mieste
Napriek snahe sa však môže stať, že ochorenie COVID-19 sa nevyhne ani potravinárskym prevádzkam. Z pohľadu bezpečnosti potravín však PKS pripomína, že podľa súčasných vedeckých stanovísk Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) nie sú vedecké dôkazy o prenose koronavírusu potravinami. Napriek rozsahu pandémie doteraz nebola zaznamenaná žiadna správa o tom, že by sa nákaza preniesla prostredníctvom potravín. „Spotrebitelia musia však byť rovnako zodpovední a dodržiavať základné hygienické požiadavky pri manipulácií s potravinami, a to tak v obchodoch, pri prenose nákupu domov, ale aj v domácom prostredí pri príprave jedál, aby potraviny zostali bezpečné až po ich konzumáciu,“ dodala Venhartová.
Komentáre