Grilovačka s fantáziou - Keď kuchár čaruje pod holým nebom
Grilovačka s fantáziou - Bravčové po dúbravsky
- Pekný kus bravčovej krkovičky (množstvo podľa počtu hostí)
- soľ a biele mleté korenie
- sušená saturejka
- olej a víno na pokvapkanie
- zelenina na obloženie (cukina, patizóny, paprika, paradajky, brokolica, karfiol...)
Na omáčku:
- 1 téglik hustého bieleho jogurtu
- 1 lyžica majonézy
- trochu horčice, korenia
- 1/2 štipľavej papričky (nemusí byť)
- posekanú pažítku alebo kôpor
Mäso opláchneme, osušíme a pokrájame na rezne hrubé asi 2 cm. Posolíme ich, jemne ochutíme mletým bielym korením, štipkou saturejky a pokvapkáme najprv olejom, potom výdatnejšie vínom (môže byť biele, aj červené). Takto pripravené rezne z krkovičky dáme do misy, prikryjeme a v chladničke necháme marinovať do druhého dňa. Potom ich grilujeme z oboch strán, až sú pekne opečené a pritom šťavnaté. Počas grilovania potrieme zvyškom marinády. Spolu s mäsom ugrilujeme aj očistenú, pokrájanú, ale neochutenú zeleninu; posolíme ju a podľa chuti okoreníme až na podnose, skôr by pustila šťavu. Podávame s omáčkou vymiešanou z uvedených surovín. Rovnako môžeme grilovať aj kuracie stehná a omáčky pripraviť viac druhov, odlíšených podľa chuti rôznymi prísadami.
KATARÍNA PETKANIČOVÁ, Bratislava
Dobrá rada:
Pri grilovaní by sme nemali preháňať so soľou, koreninami a štipľavými prísadami, potlačíme tak jedinečnú, prirodzenú chuť grilovaného mäsa, rýb a zeleniny. Strážime aj teplotu, aby nebol vrch obhorený a vnútrajšok surový.
Grilovačka s fantáziou - Hubový špíz
- 200 g šampiňónov
- 400 g dobre prerastenej oravskej slaniny
- 2 až 3 cibule
- po 1 zelenej a červenej paprike
- mletá červená paprika
- soľ a čierne korenie
- trochu oleja
Očistené šampiňóny, papriku, cibuľu a slaninku pokrájame na približne rovnako veľké plátky a striedavo napichujeme tak, aby špízy pôsobili aj farebne lákavo. Mierne posolíme, ochutíme čerstvo zomletým korením a potrieme olejom. Grilujeme zo všetkých strán a pred servírovaním ešte zľahka poprášime paprikou.
ANDREA BALÁŽOVÁ, Rimavská Sobota
Dobrá rada:
Slaninku v špízoch môžeme nahradiť marinovanými kúskami mäsa z kuracích pŕs alebo kolieskami klobásky a v hubárskej sezóne obmieňať aj iné druhy húb.
Grilovačka s fantáziou - Nové zemiaky v alobale
- Na každú porciu 2-3 nové menšie zemiaky
- plátok eidamskej tehly
- 2 plátky anglickej slaniny
- alobal
Na dip:
- 250 g tvarohu
- 1 téglik kyslej smotany
- soľ, pažítka, kôpor
Nové zemiaky v šupke dobre vyumývame, rozdelíme na kusy alobalu, položíme na ne po plátku syra, dvoch plátkoch slaninky a zabalíme. Balíčky poukladáme na gril a grilujeme, až sú zemiaky správne mäkké. Podávame s tvarohovým dipom.
Ing. MIROSLAV MILLA, Čáčov
Dobrá rada:
Zemiaky v alobale môžeme ugrilovať aj samé, ako prílohu. Aby boli rýchlejšie hotové, najprv ich len krátko predvaríme.
Grilovačka s fantáziou - Bylinkové ryby
- 4 pstruhy (môžu byť aj iné ryby)
- soľ, čierne korenie
- 4 lyžice zmesi posekaných čerstvých byliniek (petržlenová vňať, tymian, kôpor, mäta)
- 4 lyžice masla
- 1 citrón
Očistené ryby potrieme zvonku i zvnútra šťavou z polovice citróna a necháme odležať v chlade pol hodiny. Potom ich ochutíme (aj zvnútra ) soľou a čerstvo zomletým čiernym korením (môžeme nahradiť aj bielym alebo provensalským korením). Dovnútra rýb dáme po pol lyžici posekaných byliniek, zvyškom ich posypeme zvonku, taktiež dáme do nich po pol lyžici masla, zvyšné zatiaľ odložíme. Pripravené ryby dáme na primerane veľké dvojité kusy alobalu a okraje okolo nich zdvihneme - urobíme akoby misky, poukladáme vedľa seba a ugrilujeme. Ešte na horúce ryby rozdelíme po zvyšnom kúsku masla a a ozdobíme kúskami citróna. Do vytvorenej šťavy v „miskách“ si môžeme namáčať kúsky bieleho chrumkavého chleba, ktorý podávame k rybám. Rovnako pripravíme i mrazené rybie filé.
IVAN CABAN, Dolný Kubín
Dobrá rada:
Ku grilovaným rybám a mäsovým špecialitám pripravíme viac druhov šalátu. Najjednoduchšie je naservírovať plnú misu čerstvých šalátových listov a k tomu v druhej miske nálev, v ktorom si každý namočí šalát podľa chuti.
Grilovačka s fantáziou - Ovocný kebab pre maškrtníkov
- 1 veľké zelené jablko
- 1 veľký banán
- 8 kúskov ananásu
- 8 jahôd
- 8 kúskov broskyne alebo nektárinky
- 2 väčšie kivi
- 8 drevených špajdlí
Na sladkú marinádu:
- 2 lyžice limetkovej (citrónovej) šťavy
- 1 lyžica oleja
- 1 lyžica hnedého cukru
- štipka mletej škorice
- 2 lyžice čerstvo potrhaných mätových lístkov
Najprv namočíme do ľadovej vody drevené špajle, najmenej na pol hodiny, tak neprihoria. Pripravíme si ovocie, ktoré pokrájame na rovnaké, trochu väčšie kúsky (množstvo si upravíme podľa potreby) a premiešame s marinádou, vymiešanou z uvedených surovín. Kúsky ovocia napicháme na vychladené špajdle tak, aby sa striedali farby i tvary a grilujeme pri miernejšej teplote 6 až 8 minút, občas pootáčame. Podávame so šľahačkou alebo zmrzlinou.
S. RUŽIČKOVÁ, Levice
Komentáre