V hrnci na oleji opražíme na kocky nakrájanú cibuľu.Pridáme aj mletú sladkú a pálivú papriku, na kolieska nakrájanú mrkvu a petržlen.Jelenie mäso opláchneme a nakrájame na väčšie kocky.Pridáme ho do hrnca a zľahka opražíme. Predhrejeme si rúru na 200 stupňov. Mäso podlejeme vínom a vodou. Necháme prevrieť, aby sa odparil alkohol. Osolíme, okoreníme, pridáme vetvičku rozmarínu a bobkové listy. Hrniec prikryjeme a vložíme do rúry, kde necháme mäso dusiť 1 hodinu. Medzitým dáme variť zemiaky v šupke. Asi po 30 minútach, záleží od veľkosti, ich vyberieme, ošúpeme a ešte teplé nastrúhame alebo dobre roztlačíme. Pridáme do nich krupicu a premiešame. Rozbijeme vajíčko, ktoré pridáme do zemiakov a postupne pridávame aj hrubú múku a soľ podľa chuti. Vypracujeme zemiakové cesto, ktoré vyšúľame do valčeka (alebo dvoch – aby sa zmestili do hrnca). Ich priemer by mal byť asi 5 cm. V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu a vložíme do nejvytvarované gule. Varíme asi 20 minút pri miernom bublaní vody. Ragú vyberieme z rúry a mäso s polovicou koreňovej zeleniny vyberieme bokom. Taktiež vyberieme aj vetvičku rozmarínu a bobkové listy. Šťavu so zvyšnou zeleninou rozmixujeme na omáčku. Pridáme do nej malú tabuľku horkej čokolády a lyžicu lekváru. Dosolíme podľa chuti. Mäso so zeleninou vrátime naspäť do omáčky.
Komentáre